Hoe vind je een gratis camperplaats

Inhoud

Camperplaats Cirat

Een gratis camperplaats dat doet toch niemand…..

Ja het is echt waar! Heel vaak krijg ik de opmerking van verbaasde Nederlanders of ik een grapje maak als ik zeg dat ik vooral op camperplaatsen sta die gratis zijn. Want ja, wie biedt er nou gratis standplaats en services aan. Alles kost toch geld ? Maar hoe vind je een gratis camperplaats … En het allerbelangrijkste eentje waar je ook echt wil gaan staan en overnachten.

Waarom zijn deze gratis

Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom deze plekken gratis worden aangeboden zoals:
Goed voor de lokale economie, seizoensgebonden gebruik of bijvoorbeeld concurrentie met andere gebieden.
vaak door een combinatie van deze factoren kunnen gemeenten en gemeenschappen profiteren van de aanwezigheid van toeristen, zelfs zonder directe kosten voor overnachtingen. Het is een manier om toerisme te stimuleren en tegelijkertijd de lokale economie te ondersteunen.
Zelf merk ik ook dat wanneer ik op een goed onderhouden camperplaats sta met duidelijke informatie dat ik graag het stadje bezoek om er iets te gaan kopen of te drinken, dit als bedankje voor de gastvrije plek.

Buiten de aangewezen gratis camperplaats met water en afvoer voorzieningen mag je in sommige landen ook wild parkeren zolang je maar niet echt “Kampeer gedrag vertoond”.

Een gratis camperplaats Camperstation
Camperstation
Een gratis camperplaats met ovens en wasbakken
Ovens en wasbakken
Wat voor plek voel je je veilig

Tijdens mijn avontuur heb ik verschillende mensen gezien en gesproken. Omdat ik in het begin erg zoekende was wat ik nou prettig vond om de nacht door te brengen ben ik ook aan andere gaan vragen wat zei nou fijn vonden. De antwoorden waren eigenlijk heel erg wisselend. Daarom stel jezelf de vraag. Wat vind je zelf prettig ?

Eenzaam of met anderen

Vraag je jezelf af of je liever helemaal alleen wil staan of toch liever met andere campers om je heen. Voor mij zou het antwoord “met anderen campers” zijn omdat ik helemaal alleen reis.

Helemaal alleen is toch echt helemaal alleen.

Wanneer ik samen met mijn vriendin reis vind ik het weer niet erg om samen op een plekje zonder iemand om je heen te staan. Daarbij mag je in sommige landen wildkamperen en in sommige landen liever niet. Ook weer een reden die van invloed kan zijn op deze keuze. Lees hier mijn eerste ervaring met “Slapen op een onbekende plek“.

Vermijd Steden en snelwegen

Een van de tips die ik van de meeste mensen hoor is toch wel vermeid grote steden en parkeerplaatsen langs snelwegen. Hier rondom is meer criminaliteit en verhoog je de kans op dat er iets gebeurd. Overigens zijn hier vaak snachts nog mensen actief die geluid maken waar je niet goed van kunt slapen. Luister dus goed naar je voorgevoel. Voelt het niet goed dan wegwezen naar een andere plek.

Aangewezen plek of parkeerplaats

In veel landen (buiten Nederland) staat gastvrijheid hoog in het vaandel en zijn er aangewezen camperplaatsen. Deze zijn vaak voorzien van een container, kraan, vuil water afvoer en soms zelfs stroomvoorzieningen. Op deze plaatsen is het dus toegestaan om met je camper te staan.
Ook is het mogelijk om gewoon op een parkeerplaats te gaan staan (en hoe je deze kunt vinden leg ik je verder op uit in dit artikel). Er zijn zat parkeerplaatsen te vinden die precies het juiste uitzicht biedt die erg interessant zijn voor vele camperaars. Deze worden vaak gebruikt en is dus prima te doen. Hier zijn dan wel weer geen services aanwezig maar met een zelfvoorzienende camper kun je zeker een aantal dagen vooruit.

Omgevingsverlichting

Vraag jezelf af. Sta je graag op een plek met verlichting of zonder verlichting of misschien maakt het je helemaal niet uit. Mijn bus is helemaal donker van binnen ook al sta ik op een verlichte parkeerplaats! Ja ik ben zo iemand die niet kan slapen wanneer het ledje van de koelkast aanstaat.
Zelf sta ik graag op een plek met een beetje verlichting zodat als ik naar buiten kijk ik kan zien wie er rondom mij bevindt. Ga je op een plek staan waar je eigenlijk niet mag staan ? ja dan kun je natuurlijk beter een zo donker mogelijk plekje zoeken.

Verlichte parkeerplaats
Verlichte parkeerplaats
Donkere plek
Donkere plek
Tips zoeken naar een plekje

Er zijn verschillende manieren om een plekje te vinden. De vraag hoe vind je een gratis camperplek is niet zo moeilijk, maar eentje waar je ook de nacht wilt en kunt doorbrengen is veel belangrijker. De ervaringen die ik heb opgedaan in de afgelopen maanden ga ik met jullie delen:

1. Park4Night

Gebruik de park4night app. Deze app is erg populair onder de vanlifers dus maak hier zeker gebruik van voor het zoeken naar een plekje. Letop: Ga niet meteen op ieder plekje staan maar lees de waardering en de opmerkingen! Deze vertellen meer over de ervaringen van deze plek. Soms staat er juist dat je er beter niet kunt staan.
Filters die ik gebruik om een gratis camperplaats te vinden via deze app zijn:
– Gratis camping car parkeerplaats
– Pick-nick plaats
– Locatie midden in de natuur
– Dag en nacht parkeren
– Extra diensten (water / afvoer etc)

2. Google Maps

Open Google Maps en kijk naar plaatsjes waar je mogelijk ongestoord kunt overnachten. Gebruik dan ook de knop “satelliet” zodat je beter kunt zien in wat voor omgeving je zit of je er kunt parkeren en of een straatje bijvoorbeeld wel echt dood loopt of juist overgaat in een zandpad. Door middel van deze app vind je een gratis camperplaats met gemak. Bedenk wel hoelang je er wilt gaan staan en of zo’n plek daar wel voor geschikt is.

 

Park4Night
Park4Night
Google maps Satelliet
Google maps Satelliet
3. Supermarkten

Veel supermarkten in het buitenland en ook “onze” bekende supermarkten vind je een gratis camperplaats. Vaak zijn het er 2 of 3 waar je de nacht door kunt brengen en vervolgens smorgens lekker verse broodjes kunt halen.

4. Sportparken

Sportparken liggen vaak net wat buiten de bebouwde kom en zijn voorzien van grote parkeerplaatsen. In sommige landen ligt de camperplaats er vaak ook naast omdat deze sportparken vervolgens betaald of soms onbetaald toiletten en water aanbieden.

Hangjeugd
Hangjeugd
Glasscherven
Glasscherven
Waar vooral niet gaan staan
1. Glas op de grond

Ligt er glas op de grond wat lijkt op een autoruit ? Ga hier dan zeker niet staan en ga verder

2. Omgevingsgeluiden

Sta je in een omgeving met veel geluiden zoals auto’s, brommers, hangjeugd, irritante honden of andere zaken die constant herrie maken, ga hier dan vooral niet staan want hier ga je echt niet goed slapen.

3. Wanneer iemand je vraagt te gaan

Wanneer iemand of dit nou een lokale bewoner of politieman is je vraagt om te gaan dan kun je beter ergens anders gaan staan. Want ook hier zul je niet (goed) meer slapen. En al helemaal niet als de betreffende man of vrouw s’nachts terug komt.

4. Tankstations en steden

Had het hierboven al een keer genoemd. De omgevingsgeluiden en de hogere criminaliteit die daar aanwezig is.

5. Slechte recensies

Mocht een gebied slechte recensies hebben op de Park4Night app of op Google Maps dan kun je deze plaats natuurlijk beter vermijden. Er zijn niet voor niks zoveel slechte recensies.

Eerste nacht slapen op een onbekende plek

Mijn eerste ervaring met het slapen op een onbekende plek bracht toch wel wat gedachtes met zich mee. En dat is normaal.

Wanneer je het zicht afsluit begint iets anders beter te functioneren, namelijk de oren!

Lees hier mijn Blogpost over voor het eerst slapen op een onbekende plek.

VIDEO
Stuur dit artikel door:

Het uitzoeken en opschrijven van handigheidjes kost tijd en is iets wat ik graag doe.
Hiermee hoop ik  je te kunnen voorbereiden, zodat je niet alles zelf meer hoeft uit te zoeken.
Heb ik je op ideeën gebracht of goed kunnen helpen ? Druk dan eens op het groene kopje koffie!

2 gedachten over “Hoe vind je een gratis camperplaats”

  1. Pingback: Wildkamperen en Parkeren in de EU | Europa Overzicht [Info]

Laat een reactie achter