Inhoud

Rotsen van Portimao
Wat te doen in Portimão

Enige dagen geleden ben ik met mijn Camperbus aangekomen in het prachtige Portimão. Bij aankomst liep ik meteen naar de kust om de zee te zien. Bij het zien van deze prachtige rotsachtige kustlijn wist ik het al!

Ik blijf hier voorlopig nog even.

Nu al een aantal dagen in en rondom het plaatsje Portimao te zijn geweest schrijf ik dit blog en je zult je waarschijnlijk af vragen “wat te doen in Portimao”, dat ga ik jullie hier laten zien.
Laagwater wandeling

Tijdens mijn verblijf in Portimao sprak ik mijn Camper-Buurvrouw die hier al jaren komt en de beste plekjes al heeft uitgezocht! Een van de tips was om een wandeling langs de kust met laagwater te gaan doen.

Wanneer het water laag ligt, komen de rosten en grotten droog te liggen en kun je er omheen en onder door lopen.

Eenmaal aangekomen op de Start locatie Praia da Prainha (37.1185139238202, -8.57921825232636) bleek het toevallig laag water te zijn en werd de ontdekker in mij meteen actief. Het stuk langs de kust dat nu te wandelen is (Richting Praia do Submarino) tussen de oranje afgebrokkelde rotsen is langer dan dat ik dacht!  Afgewisseld met gaten, tunnels en krabbetjes die tussen de rotsen bewegen was dit toch een van de mooiste uitzichten en bezienswaardigheden die ik de afgelopen tijd gezien heb. Dit is dus zeker een aanrader om niet te vergeten.

Alvor Coastline
Laagwater Portimao
Must see: Boottocht Benagil grotten

Als je hier de mensen spreekt en vraagt wat “moet” je echt gedaan hebben als je in Portimao bent, dan adviseren ze me allemaal de boottocht naar de Benagil grotten. En ik kan jullie bevestigen ja, deze is geweldig!

Prachtig hoe de zon door het gat de grot verlicht!

Tijdens de boottocht vaar je tot in de Benagil grot en afhankelijk van ep en vloed bezoek je nog een aantal andere grotten en doorgangen die zich bevinden aan deze kust.

Gecombineerd met dolfijnen

Wij hebben de Benagil grotten Dolfijn Cruise met Marine Bioloog gedaan het het was werkelijk waar geweldig! Tijdens deze toer vaar je in een boot richting het open water. De bemanning van de boottochten houden contact met elkaar om de locatie van de dolfijnen in de gaten te houden.

Voordat ik het wist was de boot omringd met dolfijnen die naast en onder de boot door zwommen.

Voor mij was dit de eerste keer dat ik dolfijnen in het wild zag en meteen zoveel en zo dichtbij, echt een magische ervaring.

Link naar de boottocht uit dit artikel vind je hier: Boottocht Benagil Grotten of Boottocht Benagil Grotten en Dolfijnen spotten
Check hier gelijk de beschikbaarheid en kosten.

Powered by GetYourGuide
Dolfijnen Cruise
Dolfijnen Cruise
Benagil grot
Benagil grot vanuit de boot
Vlonderpaden van Alvor

Naast Portimao ligt het plaatsje Alvor. Dit is een gezellig oud vissersdorpje waar je een heerlijke (avond)wandeling kan maken over de De Passadiços de Alvor ook wel Alvor Boardwalk & Estuary Trail genoemd. Parkeren kun je doen bij “Complexo Desportivo”. Hier kun je nog wat eten, water vullen en naar het toilet. Vanuit hier ga je richting de kust waar je de vlonderpaden op kunt richting het uiterste puntje bij “Miradouro Ría Alvor”. Heen en terug zal deze wandeling ongeveer 5km zijn waar je kunt genieten van het uitgestrekte gebied! En vergeet niet af en toe omlaag te kijken want,

Als je goed kijkt kun je verschillende krabben in en uit hun holletjes zien kruipen.

Vlonderpaden Wandeling Alvor
Vlonderpaden van Alvor
Krab onder het vlonderpad van Alvor
Relax op de mooiste stranden van Europa

In en rondom Portimão vindt je (naar mijn mening) toch wel de mooiste stranden van Europa! Nergens anders heb ik deze vorm van grote en kleine stranden gezien.

Tussen de uitgesleten rotsen vind je baaien en mini stranden waar soms helemaal niemand is!

Niet al deze mini stranden zijn makkelijk bereikbaar maar sommige daarvan kun je bereiken door het uitgesleten gesteentte te volgen richting het water.  Deze kun je vinden tussen “Praia do Submarino” en “Beach Alemão / Barranco das Canas”.
Vaak kun je dicht bij de stranden parkeren en sta je binnen nog geen 10 minuten met de voetjes in het water.

Stranden Portimao
Baai Portimao
Mini stranden portimao
Zondagsmarkt Alvor

De zondagsmarkt in Alvor, Portugal, brengt wekelijks leven in de straten met een kleurrijke verzameling kraampjes. Het is kleinschalig maar er is vanalles van verse producten tot ambachten.
De geur van versgebakken filhoses (Portugees gebakje met suiker en kaneel) vermengt zich met lokale specialiteiten.
Lokale bewoners en bezoekers genieten van de levendige sfeer tussen de kraampjes. Het is een essentieel onderdeel van het zondagsritueel in dit charmante Portugese stadje.
leuk te combineren met de vlonderpad wandeling.

Vervoer Portimao en Alvor

Heen en weer tussen locaties binnen en buiten Portimao en Alvor kan makkelijk per taxi. Om vanuit het rustige Alvor de taxi te pakken naar de boottocht waren wij ongeveer 10 euro kwijt. Vergeleken met Nederland prima te doen dus!
De taxi’s staan opgesteld op de volgende locaties:
Alvor: R. Dom Sancho I 2, 8500-013 Alvor, Portugal
Portimao: 4F97+MG Portimão, Portugal
Tip: Vraag een visitekaartje als je er langs komt, dan kun je ze ook bellen wanneer je vervoer nodig hebt op een plek waar je op dat moment bent.

Verse Filhoses zondagsmarkt Alvor
Zondags Markt Alvor
Boulevard Portimao

Ook de boulevard van Portimao is zeker een bezienswaardigheid. Ze noemen portimao niet voor niks de sardientjeshoofdstad van Portugal. Er zijn hier tal van leuke souvenir winkeltjes en restaurants te vinden. Vind je Portimao net wat te druk? Dan kun je ook prima het stadje Alvor bezoeken voor winkeltjes en lekkere restaurants.

Seven Hanging Valleys Trail

Voor de wandelliefhebbers! De wandeling is een van punt A naar punt B wandeling en is zo’n 5,7 kilometer lang.
De route loopt van “Praia de Vale Centianes” strand tot aan “Praia da Marinha“. Om een kortere versie te lopen kun je dus ook ergens op deze route aanhaken.

Gratis Camperplek Alvor

Wij hebben lange tijd kunnen genieten van deze prachtige omgeving vanaf de gratis camperplaats in Alvor. Deze locatie was ooit een echte camperplaats maar word helaas niet meer beheerd en lijkt “gedoogd”. Wees er dus zuinig op en laat alles netjes achter.
Locatie: 4CG4+866 Alvor, Portugal
Er is een geen plek om te lozen of water te pakken. Wel kun je water halen en naar de WC tegenover bij “Complexo Desportivo”. Water locaties voor het vullen van de watertank kan bijvoorbeeld bij “Mr.Sapo – CarWash” in Portimao voor 1 euro.

Topactiviteiten en ideetjes
Video: Laag water wandeling
Stuur dit artikel door: